Waterbestendigheid

Wij raden aan horloges nooit (zo min mogelijk) in aanraking te laten komen met water. Niets is zo schadelijk voor uw horloge als water. Water veroorzaakt roest, en roest zal ervoor zorgen dat het uuwerk niet meer loopt. Veel horloges hebben een waterdichtheidskenmerk. Meestal is dit 5AT/50mtr. Dit doet vermoeden dat u het horloge tot 50 meter diepte kunt gebruiken. Echter is dit een misvatting.

5 ATM - 50 meter. Dit horloge is bestand tegen water aan de oppervlakte, of uit de kraan. (zolang er geen sprake is van temperatuursverschillen)

Horloges welke in aanraking komen met water hebben vaak ook te maken met temperatuursverschillen, en dat is nu precies het probleem. Hierdoor krimpt/zet het materiaal uit. Wanneer u het horloge ooit ergens tegenaan heeft gestoten en er ontzichtbare haarscheuren in zijn ontstaan, zal dit gegarandeerd voor waterschade zorgen.

De garantie op een horloge zal waterschade op geen enkele manier dekken. Horloges worden getest wanneer deze zijn geproduceerd (door middel van een druktest) dus zijn op het moment dat deze in de winkels belanden altijd waterdicht. Na gebruik, zoals hierboven aangegeven door het stoten, neerleggen etc, zal dit horloge echter haarscheurtjes kunnen hebben. Als deze dan ook nog eens door temperatuursverschillen krimpt/uitzet zal dit zorgen voor de waterschade in het uurwerk.

 

 

Een horloge is natuurlijk waterdicht, als er geen water in kan komen. De open gedeelten van de horlogekast moeten voorzien zijn van een afdichtingspakking. Niet alleen rondom de kroon en drukknopen is dit toegepast, maar ook het horlogeglas en het achterdeksel hebben een rubberen pakking. Deze pakkingen kunnen door uitdroging en chemicaliën (parfum, alcohol, chloor, zweet, haarlak) aangetast worden, waardoor de waterdichtheid op den duur niet meer gegarandeerd kan worden.

Verder moet het horlogeglas ook dikker zijn om grotere diepte te kunnen bereiken. En dient de horlogekast stevig genoeg te zijn om de waterdruk te weerstaan, anders kan er vervorming optreden. Vooral op warme dagen in de zon, kan het horloge wel 40 – 50 graden bereiken. Als het horloge vervolgens in aanraking komt met koud water, kan dit invloed hebben op de waterdichtheid van het horloge.

© 2012 - 2022 Armani Horloges | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel